Нутриционистички потреби на големите и гигантските раси на кученца

Хранењето на вистинската храна за вашето кученце е многу важно, особено кога станува збор за големи или џиновски раси. Факт: Не постои универзална храна за кучeнца. Правилна раст на кученцата , важно е да растат со соодветна брзина. Рамката на телото е составена од мускули и коски, кои мораат да растат синхроно. Брзите стапки на раст можат да предизвикаат стрес во развој на коските и зглобовите што резултира со деформации на скелетот.

Коските кои растат пребрзо се помалку густи, а скелетот, вклучувајќи ги и зглобовите, е слаб. Експоненцијалниот раст придружен со зголемена телесна маса дополнително ги оптеретува коските и зглобовите. Значи, кученцата не треба да се дебелеат премногу!

Под влијание на стапката на раст, развојната ортопедска болест (ДОД) е позастапена кај кучиња од голема раса. Нарушувања на коските и зглобовите, како што се дисплазија на колкот и OCD (остеохондритис десекани) влијаат на многу големи раси кученца.

Некои проблеми со скелетот се поврзани со генетиката и се надвор од ваша контрола.Храната влијае и на развојот на скелетот и можете да контролирате што јаде вашето кученце!

„Колку брзо расте едно кутре, треба внимателно да се прати неговиот раст.

Исто како и кај децата, кученцата најдобро се снаоѓаат со балансирана исхрана со хранливи материи, протеини, јаглени хидрати и маснотии. Сепак, кучињата се разликуваат по големина повеќе од луѓето и им требаат диети „специфични за големината“. Кученцата од расата Great Dane растат многу побрзо од чивава, па затоа треба да јадат различна храна.

Без оглед на големината, на младенчињата им треба храна со висока енергија, бидејќи трошат многу енергија. Тие се постојано во движење и согоруваат повеќе калории. Калориските потреби драстично се зголемуваат во текот на првите 12 месеци од животот, но тие треба да се регулираат. Премногу калории доведува до дебелеење подоцна во животот, што исто така предизвикува ортопедски проблеми.

Колку брзо расте едно кутре, треба внимателно да се регулира. Кученцата од големи раса растат многу! Но, тие не треба да растат премногу брзо. Околу половина од калориите што ги трошат младенчињата се користат во раст на ткивото и развој на скелетот. Овие калории мора да доаѓаат од урамнотежена исхрана што промовира здрав раст на коските и мускулите. Хранењето храна која е премногу калорична (богата со маснотии) може да го забрза растот на кутрето побрзо отколку што можат да се оформат неговите коски, што резултира во абнормалности на скелетот.

Содржината на протеини е исто така клучна. Протеините се основа на оформување на телото и придонесуваат за здрав развој на мускулите. На младенчињата што растат им треба повеќе протеини отколку возрасните кучиња. Од друга страна, премногу протеини можат да бидат штетни за здравиот раст и да резултираат во нерамнотежа на калциум и фосфор што може негативно да влијае на развојот на коските и зглобовите.

Калциумот е потребен за силни коски, но е штетен во вишок. Кученцата, за разлика од возрасните кучиња, не можат соодветно да регулираат колку калциум апсорбираат од цревниот тракт. Понекогаш тие апсорбираат и задржуваат премногу калциум што може да предизвика деформации на скелетот.

Прекумерен калциум, исто така, предизвикува недостаток на други потребни хранливи материи, како фосфор. Калциумот и фосфорот работат заедно и соодветниот однос на калциум на фосфор е важен за здрави коски и зглобови. Односите на калциум: фосфор во исхраната на вашето кученце треба да бидат помеѓу 1: 1 и 1,3: Не треба да се даваат додатоци на калциум од големите раси кои јадат балансирана диета со препорачани количини на калциум. Вашиот ветеринар може да предложи диети што го исполнуваат овој стандард.

Другите витамини и минерали влијаат на развојот на скелетот. Витамин Д, витамин А, бакар, цинк и манган се неопходни за здрави коски. Недостаток или прекумерно дозирање на овие хранливи материи, исто така, може да придонесе за абнормален ортопедски развој.

Општо земено, храната за кученца од џиновска раса треба да има помалку маснотии, да има добра содржина на калциум, соодветен сооднос на Ca: P и да обезбедува високо квалитетен протеин. Содржината на калциум треба да биде околу 1,5% (или 3 грама / 1.000 kcal). Големите и џиновските раси треба да консумираат диети кои содржат најмалку 30% високо квалитетен протеин и 9% маснотии (основа на сува материја). Запомнете дека квалитетот на протеините варира во зависност од изворот, така што храната со висок квалитет може да чини повеќе.

Ако му дадете грицки на кученцето, земете ги предвид калориите што ги има исхраната. Изберете грицки со малку јаглени хидрати кои не содржат додаден калциум. Овошјето и зеленчукот се здрави алтернативи за лекување кои додаваат малку калории во исхраната. Избегнувајте токсично овошје и зеленчук како грозје, суво грозје и кромид.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *