Кога да започнете да го тренирате вашето кученце

Кученцата постојано учат, без разлика дали тоа е од нивната околина, од дружење со луѓе или други животни или од директен тренин. Ова создава критична основа која ќе ја постави основата за нивната зрелост. Обезбедувањето на на вашето кученце со соодветна социјализација и основена тренинг за кученца му овозможува да прерасне во самоуверено возрасно куче. Следете го овој чекор-по-чекор водич за обука на кученца за да се подготвите вие ​​и вашето кученце за успех!


Кога можете да започнете да го тренирате вашето кученце

Тренирањето на кученцето започнува веднаш штом ќе го донесете дома, што обично е на возраст од околу 8 недели. На оваа млада возраст, тие можат да ги научат основните знаци за обука на кученца како што се седат, остануваат и доаѓаат.

Совети за тренирање

Еве неколку основни совети за обука на кученца за да започнете.

Користете позитивна мотивација

Постојат многу различни методи за тренирање на вашето кученце за кои можеби сте слушнале или дури сте ги виделе лично со тренер за кучиња. Сепак, постои само еден прифатлив и научно поддржан метод на обука, а тоа е употребата на позитивно мотивирањ. Позитивното засилување е процес на давање награда за да се поттикне однесувањето што го сакате. Употреба на казнување-вклучувајќи груби корекции; уреди за корекција како што се јаки за удар, гушење и заби; и техники за ракување засновани на доминација – треба да се избегнуваат, бидејќи тие можат да предизвикаат долгорочни последици што резултираат со различни форми на страв и вознемиреност за вашето куче како возрасно куче. За да го примените ова, прво дознајте кои награди функционираат најдобро за вашето кученце. Некои кученца може да најдат нешто едноставно како парче од нивното вообичаено кико, доволно возбудливо за тренирање, додека на други можеби ќе им треба нешто повкусно, како специјално тренирање. Потоа, тука се и кученцата кои воопшто не се мотивирани од храна! За тие кученца, обидете се да најдете играчка во која уживаат, а која ќе ја добијат кога ќе завршат добра работа. Пофалбата е исто така начин позитивно да се зајакне кученцето. Галење или покажување возбуда и велејќи: „браво!“ можеби е се што ви треба за основна обука за кученца.

Одржувајте ги тренинзите кратки

Кога тренирате основна команда, одржувајте ги сесиите кратки, по околу 5 минути, и обидете се да изнесувате вкупно 15 минути дневно во просек. Кученцата имаат краток опсег на внимание, затоа завршете ја сесијата со позитивна нота за да бидат возбудени за следната сесија!

Одржувајте конзистентност кога тренирате кутре

Важно е да бидете доследни во пристапот кон знаците и обуката. Користете го истиот збор и/или рачен сигнал кога го поучувате вашето кученце на основни знаци како што се седи, остане и дојди.

Тренирајте го вашето кученце во различни средини

Однесувањето на кученце во нова средина како парк или плажа и барање знак е многу различно од тренирањето во вашата куќа. Ова се должи на разновидноста на нови глетки и мириси со кои ќе се сретнат надвор од домот. Обидете се да вежбате во различни ситуации за да го наместите вашето куче да биде самоуверено без разлика во каква ситуација е. Ве молиме имајте на ум дека кученцата не треба да одат во области каде што има многу кучиња додека не ја завршат својата вакцинација за кученца!

Бидете трпеливи

Кученцата растат и учат, исто како малите деца. Ќе прават грешки и можеби нема секогаш да разберат што барате. Сите кученца учат со различни брзини, затоа држете се до тоа и не се фрустрирајте. Одржувањето конзистентна рутина со хранење, паузи во нокшир, одмори и време за игра ќе направи вашето кученце да се чувствува безбедно – а сигурното кученце е подготвено и способно да учи!

Основен тренинг за кученца

Значи, кога ќе го научите вашето куче на различни знаци? Кога започнува домашната обука? Еве временска рамка за обука на кученца што можете да ја користите.

7-9 недели старост

Основни команди (седни, остани, дојди) Можете да започнете со основни команди уште на возраст од 7 недели: Кажете команда како „седи“ еднаш. Употребете третман за да го поставите вашето куче во седечка положба. Откако ќе седне, дајте му на вашето кученце награда и пофалете го

Тренинг на поводник

На оваа возраст можете да започнете со тренирање на поводници во затворен простор. Бидејќи кученцата во овој момент немаат целосна вакцинација, не е безбедно да се шетаат наоколу каде што шетаат други кучиња. Започнете со тоа што ќе им дозволите да ја носат опремата на кратко време додека обезбедувате задоволства. Зголемете го ова времетраење полека. Штом вашето кученце знае како да дојде кај вас, можете да се шетате внатре на поводник без да ви го одвлекува вниманието. Можете да го преместите тренингот надвор откако вашето кученце ќе ги прими сите вакцини.

Oпшто ракување

Навикнете го вашето кученце да се допира. Нежно тријте им ги ушите и шепите додека ги наградувате. Ова ќе ги навикне да ги допираат тие области и ќе ги направи посетите на ветеринарството и потстрижувањето на ноктите помалку стресни кога ќе се постари!

Возраст 8-10 недели

Тренинг за свое место

Вашето кученце треба да го гледа своето место како безбедно и мирно место. Започнете со тоа што ќе ги доведете во место во интервали од 10 минути додека се убави и мирни. Наградете го што отиди во нигевото место. Можете дури и да ги нахраните во нивното место за да создадете позитивна средина.

Возраст 10 до 12 недели

Учете го да не гризе

Кученцата стануваат усти на оваа возраст. Ставањето работи во уста е начинот на кој тие го истражуваат својот свет, но важно е да ги научите да не ги гризат вашите раце или зглобови. Кога ќе почнат да ве гризат, пренасочете ги на посоодветен предмет за гризење, како играчка.

Возраст 12 до 16 недели

Тренинг за нужда

Одржувањето распоред е важно за тренинзите за нужда. Погрижете се да го извадите вашето кученце првото нешто наутро, после јадење и по играњето и дремките во текот на денот. Во овој момент тие треба да почнат да имаат доволно контрола на мочниот меур за да научат да го држат. Наградете го вашето кученце со задоволство секогаш кога ќе оди во тоалет надвор.

6 Месеци старост

Кученцата до овој момент влегуваат во адолесценцијата и тоа е најтешката фаза да се започне со тренирање. Затоа е важно да започнете да ги тренирате што е можно помлади! Во оваа фаза ќе продолжите да тренирате за да ги зацврстите и зајакнете нивните вештини во повеќе јавни и оттргнувачки места како што се парковите за кучиња.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *