Дали храната за кучиња со висок протеин придонесува за проблеми во однесувањето на вашето куче ?

Исхраната која е богата со протеини секако може да влијае на однесувањето на некои кучиња. Кучињата на комерцијална комплетна исхрана која содржи премногу протеини може да страдаат од анксиозност, агресија, немир, лесен сон и депресија. Премногу протеини во исхраната, исто така, може да ги влоши постоечките проблеми со менталното здравје/нервниот систем, како што е посттрауматско стресно нарушување. Ова се должи на недостаток на серотонин во мозокот кој го регулира расположението. Производството на серотонин во голема мера се потпира на аминокиселината триптофан која се наоѓа во многу состојки како риба, јајца и пилешко. За жал, во исхраната со прекумерно висока протеинска исхрана, оваа есенцијална аминокиселина – триптофан- мора да се натпреварува со другите амино киселини кои исто така се наоѓаат во протеините. Натпреварувањето на овој начин може да резултира со ниски нивоа на триптофан и затоа тешкотии во производството на серотонин и за возврат да предизвика нестабилност на расположението. Повеќето кучиња се сосема задоволни од исхраната богата со протеини, но некои кучиња може да имаат недоволно производство на серотонин како основна линија и токму овие поединци можат да имаат корист од испитувањето на диета со пониска протеинска исхрана. Просечната содржина на протеини на средината на патот „една висина на протеин одговара на сите“ храна за кучиња која се продава како храна за одржување за возрасно куче обично содржи околу 25% протеини.

Висина на протеин во храна за кучиња

Просечната потреба за протеини на возрасно куче за одржување на тежината е околу 18%, на повеќето работни кучиња им треба околу 25% протеини и на тркачкото куче за време на работа бара околу 35%. Значи, за куче во дом за домашно милениче, достапните диети за одржување се чини дека се соодветни само за атлетското работно куче поради зголемената содржина на протеини, или се? За жал, производителите на храна за домашни миленици се насочени кон профит, за таа цел списокот на состојки може да биде многу погрешен. Постојат огромни разлики во квалитетите на различните извори на протеини, при што некои генерички наречени протеини се тешки или невозможни за кучето да се метаболизира. Иако огромниот дел од достапните комплетни храни за домашни миленици се чини дека имаат превисока содржина на протеини, ова не е секогаш целата вистина и тие всушност би можеле да имаат многу ниска вредност на „корисни протеини“ спротивно на инсинуациите за маркетинг на компанијата.

Колкав % на протеини се потребни во храна за кучиња

Eдинствениот начин на кој одговара на барањата за протеини на мојата конкретна цел е да најдеме 23% протеинска храна и да го одржи вежбањето на кучето на енергичниот крај на вагата! Во лето, кога ова ниво на вежбање не е навистина практично поради дебелите двојни слоеви на кучето, се намалува содржината на протеини со тоа што се враќам на храна за возрасни кучиња храна од истата марка која е речиси идентична во секој поглед, но содржи помалку калории и само околу 23% протеини , на овој начин овозможувам помирен период без премногу менување на составот на храната. Со оглед на тоа што триптофанот се наоѓа во изобилство во живината и јајцата, добар начин да се осигурате дека вашето куче добива доволно е да нахраните храна базирана на пилешко со соодветна вкупна содржина на протеини, а не со црвено месо или да ја дополните стандардната храна со белка од јајце. Белата од јајце е одличен извор на протеини и содржи повеќе од 40 различни протеини, вклучувајќи ги сите 20 протеогени амино киселини потребни за синтеза на протеини. Тој е најдобриот „погоден за кучиња“ извор на триптофан и бидејќи има ниска калориска содржина е добро решение за прилагодување на внесот на триптофан и други аминокиселини без потреба од прилагодување на внесот/количината на калории, ова е начин на воведување добра рамнотежа на амино киселини без зголемување на барањата за внес на калории/вежбање. Исто така, достапни се некои одлични додатоци кои го максимизираат производството на серотонин.

Б6 е потребен за конверзија на триптофан и го поддржува нервниот систем. Други Б витамини се потребни за ефикасна апсорпција на Б6, така што додавањето на витамин Б комплекс во исхраната може да помогне каде кучето продолжува да покажува симптоми и покрај соодветните прилагодувања на содржината на протеини во исхраната. Дополнително на ова, некои нарушувања како посттрауматско стресно растројство можат сериозно да го осиромашат нивото на серотонин, едноставно кажано, поради зголемената потреба кај кучињата за борба или бегство. Во случаи кога кучињата имаат вознемиреност до ниво каде што кожата е сува и ронлив (ова може да биде несакан ефект на стрес), добра алтернатива на/додаток на белката е мрсната риба како што се сардините, овие се добри за замена на маслата во палтото и кожата за време на периоди на стрес, како и дека се добар извор на триптофан, ако сардините се конзервирани во масло и се дава и масло, додавањето на сардина треба да се ограничи на еднаш или двапати неделно за да се избегне дигестивниот вознемирува. Треба да се напомене дека диетите со многу ниски протеини може да го запрат растот кај помладите кучиња и да го загрозат имунолошкиот систем на сите, вкупно 22 есенцијални амино киселини се потребни за здрава исхрана и не се препорачува сериозно намалување на содржината на протеини во исхраната. Диетата со 18% протеин со добар квалитет е идеална за испитување ако се смета дека производството на серотонин е фактор, како диета за одржување за возрасно куче кое не е работно. Намалувањето на протеините во исхраната веројатно нема целосно да го елиминира агресивното или вознемирено однесување, но во некои случаи ќе му овозможи на кучето да ја постигне правилната хемија на мозокот и да овозможи поуспешен исход на која било програма за модификација на однесувањето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *