Проблем со дигестија кај кучињата

Кога дијареата го отежнува животот Дигестивните нарушувања се проблем кој редовно се појавува – а притоа е прилично непријатен. Може да има многу различни причини за дијареа. Лошата храна за кучиња , болестите на органите и инфекциите предизвикани од цревни паразити или алергии мора да се сметаат за можни причини за проблеми со варењето. Првично, … Read more

За кои кучиња храната со помалку масти е корисна

Најдобрата храна за кучиња со помалку маснотии може да биде корисна за домашни миленици кои страдаат од одредени здравствени состојби како што се: Панкреатитис Дебелина Воспаление на цревата (IBD) Сепак, наоѓањето квалитетна храна за кучиња со малку маснотии може да биде тешко. Тоа е затоа што за да се намалат мастите, компаниите за храна за … Read more

Дали храната за кучиња со висок протеин придонесува за проблеми во однесувањето на вашето куче ?

Исхраната која е богата со протеини секако може да влијае на однесувањето на некои кучиња. Кучињата на комерцијална комплетна исхрана која содржи премногу протеини може да страдаат од анксиозност, агресија, немир, лесен сон и депресија. Премногу протеини во исхраната, исто така, може да ги влоши постоечките проблеми со менталното здравје/нервниот систем, како што е посттрауматско … Read more

Кога да започнете да го тренирате вашето кученце

Кученцата постојано учат, без разлика дали тоа е од нивната околина, од дружење со луѓе или други животни или од директен тренин. Ова создава критична основа која ќе ја постави основата за нивната зрелост. Обезбедувањето на на вашето кученце со соодветна социјализација и основена тренинг за кученца му овозможува да прерасне во самоуверено возрасно куче. … Read more

Kако да препознаете храна за кучиња направена со месо од послаб квалитет

Месото можеби е само најважната состојка што треба да ја барате на етикетата за храна за кучиња. Тоа е затоа што протеинот што се наоѓа во месото е единствен. Значи, за разлика од повеќето извори на протеини од растително потекло, месото природно ги содржи сите десет есенцијални амино киселини – хранливи материи без кои кучињата … Read more

Koга треба да му смени храната на кученце германски овчар со храна за возрасни кучиња

Кога треба да ја смените храната на кученцето Германски овчар со храна за возрасни кучиња?Кученцата што растат треба да се хранат со висококвалитетна диета за кученца со која треба да продолжите со хранење додека вашето кучетo не достигне 80 до 90 проценти од неговата предвидена тежина за возрасни. За многу кученца германски овчар, ова обично … Read more

Колку се чести кожните алергии од храна за кучиња

Дали чешање на кожата = алергија на храна? Можеби сте прочитале за алергии од храна за кучиња и како тие често се манифестираат во чешање на кожата. Ова е различно од алергиите на храна кај луѓето. Сепак, не паѓајте во стапицата да претпоставувате дека чешањето на кожата на вашето куче мора да биде предизвикано од … Read more

Хранeње на кучиња и кученца со средна големина на раст

Нема ништо просечно во средните раси кучиња. Храната за кучиња со средна големина треба да има повеќе калории и протеини за поддршка и одржување на нивото на енергија и метаболизмот на средната раса. Хранење кучиња од раса со средна големина Честопати се познати по нивната голема енергија и необична брзина, заедно со голема моќност и … Read more

Соргум во храна за миленици

Соргумот е житна трева која потекнува од Африка, а првиот доказ за житото е пронајден при археолошко ископување на границата со Египет, датирано од 8.000 г.п.н.е. На крајот се прошири во Индија, Кина, Австралија и Америка, каде Бен Франклин пишуваше за соргум во 1757 година. Како диетално жито, соргумот служи како одличен извор на јаглени … Read more

Важноста на aнималниот протеин во храната за кучиња

На кучињата им треба протеин Протеинот има многу функции во телото, но е најпознат по снабдувањето со аминокиселини за формирање коса, кожа, нокти, мускули, тетиви, лигаменти и ‘рскавица. Протеините исто така играат главна улога во производството на хормони и ензими. Протеинот во храната за кучиња може да се снабдува од животински извори, растителни извори или … Read more