Лабрадор рeтривeр, карактeр нeга и исхрана

Многу често слушате дека кучето е најдобар пријател на човекот. Во таа врска се јавува несебична љубов, а верноста кон кучето е неговата вродена карактеристика. Во светот на едно куче, вие претставувате центар на истото и ќе ве сметаат за нивни единствен и вистински пријател. Ако сте тажни, кучето ќе биде таму за да ве расположи. Тој ќе ве заштити од непријателот и ќе ви го посвети целиот живот. . .
Ви претставуваме прекрасно Лабрадор Ретривер, кое ги освојува срцата на луѓето со својот изглед и темперамент. Многу често им се препорачува на семејства кои имаат мали деца, бидејќи добро се сложува со нив. Тоа е лабрадор ретривер. Запознајте се подобро со ова куче во следниот дел од текстот. Споменатото куче потекнува од островот aундленд, а во тоа време оваа раса на кучиња не се викал Лабрадор, туку Лесер. Тоа име во превод значи нешто мало. Бидејќи лабрадор ретриверите се многу добри пливачи, нивната првична улога беше да им помагаат на рибарите или да влечат помали чамци низ ладна вода. Пливачката активност беше нивната главна цел и соодветно на тоа, тие работеа многу во врска со водата.
Лабрадор ретриверите речиси исчезнаа како раса од областа на споменатиот остров, бидејќи за нив беше платена многу голема такса. Во Англија, во периодот околу 1800 година, биле донесени неколку примероци од овие кучиња и на тој начин оваа раса била проширена. Одгледувачите ги прекрстуваа со ретривери и на тој начин се доби споменатиот тип на куче, што е актуелен и денес. Првично, најценети беа црните лабрадорски ретривери, додека жолтата и кафеавата се сметаа за несоодветни. Во периодот по 1900 година, не се направи разлика помеѓу овие кучиња во однос на бојата, но сите беа подеднакво ценети. Споменатата раса на кучиња била официјално прифатена од англискиот кинолошки клуб во 1903 година. Нешто подоцна, околу 1917 година, било признато од страна на Американскиот одгледувачница. Лабрадор ретриверот е многу популарно куче низ целиот свет, а во Америка веќе подолго време е рангирано на прво место меѓу семејните кучиња.


Лабрадор ретривер е куче со силна градба што е многу подвижно. Неговите гради се длабоки, додека нозете на ова куче се кратки. Лумбалниот дел од него е силен и многу широк. Главата на ова куче е широка, а изразот на лицето укажува на благородност и љубезност.
Очите на лабрадор ретриверот се средни и кафеави, посветли или потемни. Нивниот став е благ и укажува на позитивната природа на истото. Ушите на ова куче се пропорционални на главата и се поставени високо. Тие имаат форма на триаголник и имајќи ги предвид, тие доаѓаат до израз. Се карактеризира со силна вилица и остри заби, кои се поставени така што горните секачи ги покриваат долните. Вратот на лабрадор ретриверот е многу силен и зрачи со сила, а конституцијата е таква што преминува во рамената што се развиваат. Опашката на споменатото куче е интересна, бидејќи изгледа така што е густа на самиот корен, а е многу потесна кон горниот дел. Опашката на лабрадор ретривер се нарекува и опашка на видрата, поради неговиот карактеристичен изглед. Косата што ја покрива е густа и кратка. Бидејќи лабрадор ретриверите се извонредни пливачи, нивните шепи содржат кожи за пливање што им овозможува полесно да пливаат. Тие се карактеризираат со кратка, густа и остра коса. Исто така, тоа е една боја и ова куче може да биде жолто, црно или кафеаво. Во минатото, најценети беа ретриверите од лабрадор, кои имаат црна боја, но денес сите тие се важни, без оглед на бојата на косата. Може да има бело место на градите на ова куче. Движењето на лабрадор ретриверот е смело. Нозете на истите се поставени исправени и хармонично извајани. Мажјаците се малку повисоки од женките, така што нивната висина е околу 56 – 57 см. Женките се високи околу 55 см. Лабрадорите тежат во просек од 26 до 36 кг.

Kарактеристики

Лабрадор ретривеот е куче кое се карактеризира со љубезност и нежност. Тој е многу лојален на неговиот сопственик и лојалноста е негова доблест. Тој е многу дружељубив, а ја носи и титулата на многу послушно и одговорно куче. Поради неговата многу висока интелигенција, не му претставува проблем да учи нови команди и тој е природно талентиран. Секоја нова задача што ќе му ја дадете ќе биде вистинска радост затоа што тој сака дружење и ужива во извршувањето на вашите наредби. Нивната послушност е на завидно ниво и се сметаат за кучиња кои се многу приврзани за нивните сопственици.
Тие добро се согласуваат со другите домашни миленици, а особено ако се заедно уште од најраната возраст, тие многу добро ќе прифатат друго животно. Нивната врска со децата е извонредна. Тие сакаат детски игри, не им пречи детската бука и тие се многу толерантни во таа врска. Тие делуваат заштитнички кон нив и трчањето со деца е вистинска радост за нив. Неговата љубов кон луѓето се рефлектира во секоја нивна постапка, затоа тие често им се препорачуваат на семејства со деца. Овие кучиња ги исполнуваат сите услови што луѓето ги поставуваат при изборот на нивното идеално милениче. Лабрадор ретривер не е агресивно куче, но често може да биде слатко. Тој е претпазлив во односите со странци, но не е агресивен или лае претерано. Споменатото куче често се користи и во медицината. Поточно, поради неговиот позитивен карактер, тој често се користи за да им помогне на луѓето кои страдаат од разни видови на болести. Според податоците, лабрадор ретривер ќе биде идеален помагател за луѓе кои имаат проблем со попреченост или каков било проблем со движење.
Овие кучиња имаат способност на психотерапевт, па затоа често се користат во болници како што се санаториуми, каде градат посебна врска со болните и на тој начин им помагаат што побрзо да закрепнат. Тие често се користат како домашни миленици во домови за стари лица или институции кои служат за рехабилитација, бидејќи им помагаат на луѓето да се чувствуваат подобро и им помагаат да ја повратат својата волја за живот. Децата кои се заразиле со детска парализа, ќе имаат прекрасен пријател во Лабрадор Ретривер. Поради нивната способност да учат нови работи и покорност, овие кучиња се користат и за правење разни филмови, претстави и слично. Споменатите кучиња се многу активни и сакаат да бидат постојано во движење. Тие сакаат да играат, па затоа ќе им биде вистинско задоволство кога ќе играат со топка, гранка или некој друг реквизит. Ако ги земете на пливање, тие ќе бидат многу тешки бидејќи ќе уживаат во оваа активност со сите свои сетила.
Mногу се внимателни овие кучиња во моментот кога ќе му дадете предмет да носи без тој да ги оштети. Постојат докази дека лабрадор ретриверите имаат способност да носат јајце во устата додека трчаат без да го оштетат затоа што се многу внимателни. Доколку забележи дека сте тажни и лошо расположени, бидете сигурни дека овие кучиња ќе сторат се за да ве расположат. Во овие ситуации, тие обично почнуваат да се однесуваат смешно, лудувајќи, свртувајќи се и правејќи секакви невообичаени работи за да се чувствувате што е можно подобро. Лабрадор ретриверите едноставно уживаат во вниманието и присуството на луѓето, па ако ги занемарите, тие ќе се чувствуваат многу лошо. Тој ќе стане тажен и повлечен.
Многу често споменатите кучиња и служеле и на полицијата и на армијата бидејќи имаат совршено чувство за мирис и во многу ситуации им помагале да откријат крадци или наркотици. Нивната атлетска градба, како и брзината им прават многу добро на луѓето. Ако сакате да одите на лов, можете да понесете со себе лабрадор ретривер. Неговата желба да му угоди на неговиот сопственик, како и неговата вродена способност за лов, ќе го направат ова куче ваш вистински придружник. Обуката на ова куче не претставува проблем, бидејќи тие се карактеризираат со висока интелигенција. Неопходно е тоа да го спроведе лице кое е обучено да работи со кучиња. Кучето се смета за обучено кога ги извршува вашите команди без дискусија и ве разбира. Ако немате пари за тренер, можете сами да се обидете да го обучите вашиот лабрадор ретривер. Неопходно е тој да добие награда како гранула за извршената команда, за да биде свесен дека го сторил тоа што го баравте од него. Прво на сите, поставете се како лидер, така што вашето куче може да ве следи и да биде послушно.

Нега и исхрана

Лабрадор ретривер е многу благодарно куче чувар. Имено, не бара многу грижа и лесен е за одржување. Може да го четкате еднаш неделно, а кога ќе заврши периодот на топење, можете да го правите почесто. Во текот на пролетта и есента, има зголемено топење. Ако кучето живее на место што подразбира умерена температура, многу е веројатно дека ќе пролее во текот на целата година. Кога зборуваме за исхраната на Лабрадор Ретриверс, многу е важно редовно и квалитетно да ги храните, со цел да го подобрите неговиот раст и развој. Познато е дека мало кутре од споменатите видови може да достигне тежина како четиринаесетгодишно дете. Врз основа на овие податоци, заклучуваме дека овој период е многу важен за неговиот целокупен развој, бидејќи вклучува диета богата со витамини и минерали. Исхраната е единствениот начин да се снабди со потребните состојки кои ќе му дадат доволно енергија во иднина и ќе му обезбедат добро здравје и квалитетен живот. Кога разговарате со ветеринар, ќе можете да ги добиете сите потребни информации за тоа која храна е најдобра за вашето куче и како треба да ја храните. Кутрето лабрадор ретривер добива имунолошка заштита од својата мајка за време на раѓањето, но исчезнува во периодот од четвртата до дванаесеттата недела. Соодветно на тоа, неопходно е да се обезбеди храна што ќе го изгради неговиот нов имунолошки систем и ќе му обезбеди на неговото тело витамини и минерали што му се потребни. Чиста и свежа вода е неопходна за куче во секое време, затоа треба да се грижи за неа. Медицинските податоци ни кажуваат дека крвта на кучето содржи во просек околу 25% вода, така што дехидрираноста не треба да се јавува соодветно. Доколку се случи, се јавуваат разни болести кои доведуваат до можна смрт на кучето.


Важноста на водата за животот на здраво куче е еднаква на важноста што ја има за луѓето. Водата игра важна улога во прочистувањето на телото на кучето, како и во регулирањето на неговата телесна температура. Како и бебињата, кученцата е многу чувствителна и нивните органи не се целосно развиени. Дигестивниот систем на кученцата Лабрадор Ретривер е особено чувствителен, па затоа храната што ќе ја консумираат во почетниот период е од голема важност за формирање на нивните навики и нивниот развој.
Кучињата се особено препорачани за варени коски, кои треба да бидат вклучени во нивната секојдневна исхрана. За нив се верува дека содржат многу витамини како калциум, како и протеини кои се многу важни за кучињата. За време на периодот кога лабрадор ретривер е млад, не се препорачува да се консумираат коски со зашилени краеви, бидејќи се верува дека тие можат да ги повредат и можат да предизвикаат задушување. Препорачливо е на овие кучиња да им дадете коски шупливи, бидејќи тие ќе им помогнат на забите на ова куче да станат здрави и силни. Кога станува збор за коските, вреди да се напомене дека пилешките коски нема да бидат вистинскиот избор за вашето куче. Изметот на кучето е најдобар показател за тоа каква е исхраната на кучето и дали кучето е здраво. Според податоците, здравата исхрана резултира со столче што изгледа како колбас и има темна боја. Столицата која е бела или црна не се смета за добар показател бидејќи укажува на лоша исхрана на кучето. Ретриверите од лабрадор имаат тенденција кон дебелеење, затоа треба да бидете умерени во неговото хранење. Дебелината на кучето предизвикува разни болести кои можат да го загрозат неговиот живот.

Карактер

Диетата на кучето треба да биде што е можно поразновидна, а исто така и умерена, бидејќи само урамнотежената исхрана ќе му обезбеди на вашето куче добро здравје и ќе спречи појава на разни болести. Хранливи материи, како и разни витамини и минерали кои кучето не ги примило за време на монотона диета. Тоа доведува до општо опаѓање на имунитетот на кучето, како и до неговата слабост и неможност за вршење на секојдневни активности. Лошата исхрана е синоним за различни видови на болести. Во почетниот период од животот, се препорачува да се хранат лабрадор ретривери со гранули наменети за тој возрасен период. Може да се префрлите на друг вид храна подоцна, кога кучето е малку постаро. Се советува кога се преминува на различен вид диета, тоа треба да се прави постепено, така што кучето нема проблеми со варењето на храната. На почетокот, искуствата на сопствениците покажуваат дека е најдобро да му се даде на кучето 90% од старата храна, односно гранули, и 10% од новата, односно месо или коски. Податоците покажуваат дека кучињата кои јаделе поприродно, а кои често имаат месо и месни производи во своето „мени“, често се поздрави од кучињата кои претежно користат гранулирана храна.
Кучето не е способно да извршува секојдневни активности по оброкот, но единственото нешто што го сака е мир, и треба да му се обезбеди тоа. Садовите во кои редовно му давате вода или храна, чувајте ги чисти. Расата лабрадор ретривер има предиспозиција за болести кои се наследуваат од тој вид. Тоа се болести како што се дисплазија на колк и лакт, артроза, спондилоза, како и атрофија на мрежницата на кучето. Во ретки случаи, споменатите кучиња страдаат и од глувост, епилепсија, а мал број од нив страдаат и од парализа на душникот. Според медицинските податоци, честа причина за споменатите болести е неурамнотежена исхрана. Исто така се споменуваат причини како што се брзиот раст или проблеми со хормоните на кучето. Покрај правилниот начин на хранење, ќе се грижите за тоа во добра соработка со ветеринарот. Тој ќе ве посоветува кога е вистинско време да го вакцинирате вашето куче, бидејќи на тој начин ќе влијаете и на превенција на болеста. Сликата на колковите на кучето исто така се смета за добра превенција за заболување на колк. Колку повеќе се грижите за вашето куче, тој ќе биде поздрав и посреќен. Вашата помош е неопходна бидејќи е дел од вашиот живот и во голема мера зависи од вас. Овие кучиња генерално се сметаат за здрава раса. Нивниот просечен животен век е до дванаесет години.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *