Кога да започнете да го тренирате вашето кученце

Кученцата постојано учат, без разлика дали тоа е од нивната околина, од дружење со луѓе или други животни или од директен тренин. Ова создава критична основа која ќе ја постави основата за нивната зрелост. Обезбедувањето на на вашето кученце со соодветна социјализација и основена тренинг за кученца му овозможува да прерасне во самоуверено возрасно куче. … Read more

Kако да препознаете храна за кучиња направена со месо од послаб квалитет

Месото можеби е само најважната состојка што треба да ја барате на етикетата за храна за кучиња. Тоа е затоа што протеинот што се наоѓа во месото е единствен. Значи, за разлика од повеќето извори на протеини од растително потекло, месото природно ги содржи сите десет есенцијални амино киселини – хранливи материи без кои кучињата … Read more

Koга треба да му смени храната на кученце германски овчар со храна за возрасни кучиња

Кога треба да ја смените храната на кученцето Германски овчар со храна за возрасни кучиња?Кученцата што растат треба да се хранат со висококвалитетна диета за кученца со која треба да продолжите со хранење додека вашето кучетo не достигне 80 до 90 проценти од неговата предвидена тежина за возрасни. За многу кученца германски овчар, ова обично … Read more

Колку се чести кожните алергии од храна за кучиња

Дали чешање на кожата = алергија на храна? Можеби сте прочитале за алергии од храна за кучиња и како тие често се манифестираат во чешање на кожата. Ова е различно од алергиите на храна кај луѓето. Сепак, не паѓајте во стапицата да претпоставувате дека чешањето на кожата на вашето куче мора да биде предизвикано од … Read more

Хранeње на кучиња и кученца со средна големина на раст

Нема ништо просечно во средните раси кучиња. Храната за кучиња со средна големина треба да има повеќе калории и протеини за поддршка и одржување на нивото на енергија и метаболизмот на средната раса. Хранење кучиња од раса со средна големина Честопати се познати по нивната голема енергија и необична брзина, заедно со голема моќност и … Read more

Соргум во храна за миленици

Соргумот е житна трева која потекнува од Африка, а првиот доказ за житото е пронајден при археолошко ископување на границата со Египет, датирано од 8.000 г.п.н.е. На крајот се прошири во Индија, Кина, Австралија и Америка, каде Бен Франклин пишуваше за соргум во 1757 година. Како диетално жито, соргумот служи како одличен извор на јаглени … Read more

Важноста на aнималниот протеин во храната за кучиња

На кучињата им треба протеин Протеинот има многу функции во телото, но е најпознат по снабдувањето со аминокиселини за формирање коса, кожа, нокти, мускули, тетиви, лигаменти и ‘рскавица. Протеините исто така играат главна улога во производството на хормони и ензими. Протеинот во храната за кучиња може да се снабдува од животински извори, растителни извори или … Read more

Кaко треба да се хранат кучки за време на бременост и доење

За време на бременост и доење, кученцата во развој ги добиваат сите свои хранливи материи од мајката. Правилната храна за кучиња на мајката е неопходна, не само за нејзино одржување здраво, туку и за да се осигура дека кученцата имаат најдобар можен почеток во животот. Во текот на првите 6 недели од бременоста, кученцата остануваат … Read more

Храна за кучиња со прекумерна тежина

Неколку задоволства или остатоци од храна од масата нема да бидат толку лоши, нели? Иако многу сопственици на кучиња знаат дека прекумерната тежина им штети на нивното куче, тие често дејствуваат предоцна. Можеби неколку ролни маснотии не ги вознемируваат или едноставно не го препознаваат почетокот на дебелината. Сепак, лесно можете да препознаете и успешно да се справите со … Read more

Кога да се префрли кученце на храна за возрасни кучиња

Како општо правило, кучињата кои имаат помалку од една година се сметаат за кученца и важно е во текот на таа година да се хранат со храна за домашни миленици со формула за кученца. Но, ако имате кученце на возраст од скоро една година, дали знаете кога да преминете на храна за кучиња за возрасни? Ветеринар е … Read more