Koга треба да му смени храната на кученце германски овчар со храна за возрасни кучиња

Кога треба да ја смените храната на кученцето Германски овчар со храна за возрасни кучиња?
Кученцата што растат треба да се хранат со висококвалитетна диета за кученца со која треба да продолжите со хранење додека вашето кучетo не достигне 80 до 90 проценти од неговата предвидена тежина за возрасни.

За многу кученца германски овчар, ова обично се случува на возраст од 8 до 9 месеци.
Можете исто така да размислите за префрлување на вашето кученце на храна за возрасни дури и подоцна – во секое време од 10 до 16 месеци во зависност од индивидуалното куче/кутрето.

Имајте на ум дека индивидуалниот раст на кученца од расата Германски овчар ќе се разликуваат многу од куче до куче. Ако вашето кученце расте исклучително брзо, можеби ќе сакате да го прашате вашиот ветеринар за пренесување на вашето кученце Германски овчар на храна за возрасни уште порано.

И како ќе знаете дали вашето кученце расте побрзо од повеќето, може да прашате? Па, за една работа би провериле кај вашиот сопствен одгледувач на Германски Овчари.

И ако не го добиете вашето кученце германски овчар од одгледувач, на пример, ако го купивте вашето кученце од спасувачка организација или од засолниште (или можеби некој друг извор), тогаш би предложил да разговарате со вашиот ветеринар за растот на вашите кученца стапка и кога треба да се случи промена во исхраната.

Откако вашето кученце германски овчар ќе стигне до фаза да се смени на храна за возрасни, постепено започнете да ја менувате неговата исхрана со тоа што ќе храните 1/4 храна за возрасни и 3/4 храна за кученца неколку дена (околу 4 до 7 дена*).

• Следно, нахранете го вашето кученце со 1/2 храна за возрасни и 1/2 храна за кученца неколку дена*.

• Откако ќе поминат уште неколку дена, почнете да го храните вашето кученце со 3/4 храна за возрасни и 1/4 храна за кученца секој оброк, повторно за 4 до 7 дена.

• Сега, откако ќе ја завршите претходната фаза, можете да започнете да го храните вашето кученце со ништо друго освен со храна за возрасни кучиња.

Можеби се прашувате зошто не започнувате да го храните вашето кученце со храна за возрасни само со еден оброк. Тоа е само барање проблеми.

Има навистина добра причина за оваа бавна транзиција од еден вид храна за кучиња во друга – за да избегнете нарушување на цревниот тракт на вашето куче или предизвикување дијареа.

Ако треба драстично да се префрлите од една на друга храна без овој преоден рок, ќе имате течна столица и само целосни неуредни столици и кутре со вознемирен дигестивен тракт. И ова може лесно да се избегне со следење на транзицијата како што е предложено погоре.

И за возрасни Германски овчари , секогаш предлагаме да се хранат само со сува храна со добар квалитет. Не треба да додавате квалитетна сува храна за кучиња со секаков вид конзервирана храна. Добрата сува храна е одличен избор за растечкиот германски овчар во многу погледи и е многу корисна за нивните заби, бидејќи конзервираната храна може да предизвика многу проблеми со расипување на забите

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *