Храна за кучиња со прекумерна тежина

Неколку задоволства или остатоци од храна од масата нема да бидат толку лоши, нели? Иако многу сопственици на кучиња знаат дека прекумерната тежина им штети на нивното куче, тие често дејствуваат предоцна. Можеби неколку ролни маснотии не ги вознемируваат или едноставно не го препознаваат почетокот на дебелината. Сепак, лесно можете да препознаете и успешно да се справите со зголемувањето на телесната тежина кај кучињата со неколку трикови и правила.

Вишокот тежина кај кучињата е здравствен проблем кој треба сериозно да се сфати и треба да се реши со разумен план на исхрана и соодветен распоред за вежби. Но, точно кои мерки помагаат во борбата против вишокот маснотии и што повлекува промена во исхраната за поттикнување на слабеењето?

Кои се последиците од дебелината кај кучињата?

Кучињата со прекумерна тежина страдаат поредовно од одредени болести отколку оние со нормална тежина. Дебелите кучиња често имаат натпросечна склоност да развиваат болести на зглобовите, како артроза или остеоартритис, дијабетес, кардиоваскуларни и респираторни заболувања. Исто така, тие се соочуваат со зголемен ризик кога се под анестезија за хируршки процедури. Дебелината го намалува уживањето на кучињата во животот, бидејќи тие се помалку агилни и често развиваат болки, како и нивниот животен век. Во просек, дебелите кучиња умираат цели две години порано од нивните потенки другари.

Кои се последиците од вишокот тежина кај кучињата?

Кучињата со прекумерна тежина страдаат од одредени болести почесто од кучиња со нормална тежина. Оттука, дебелите кучиња често развиваат болести на зглобовите како артроза или остеоартритис,дијабетес , циркулаторни и респираторни заболувања на натпросечно ниво. Покрај тоа, тие се изложени на зголемен ризик под анестезија и за време на хируршки процедури.

Исто така, прекумерната тежина го намалува уживањето на кучињата во животот, бидејќи тие се помалку агилни и почесто развиваат болки. Не помалку важно, тоа често дури го намалува нивниот животен век. Во просек, кучињата со прекумерна тежина умираат цели две години порано од тенки кучиња.

Кои се причините за вишокот тежина?

Пред да започнете со борбата против маснотиите, пред сè треба да бидете свесни за причините за вишокот килограми на вашето куче, бидејќи најдобрата диета е бескорисна ако не биле решени причините за дебелината.

Бидејќи факторите што доведуваат до појава на дебелина се многу разновидни, прво треба да го прегледате вашето куче од страна на ветеринар. Вашиот ветеринар може да каже дали вишокот тежина на вашето куче едноставно се должи на погрешна диета и не поради основна болест која бара посебен третман.

Генетска диспозиција или старост на раса, што има негативно влијание врз метаболизмот, може да предизвика вишок тежина кај кучињата. Кастрација / стерилизација и хормонални заболувања, како што се хипотироидизам или хиперфункција на бубрезите, се други можни причини. Болести што доведуваат до вашето куче да биде помалку подвижно – овие вклучуваат, на пример,дисплазија на колкот , артроза, циркулаторни или респираторни заболувања – може да предизвикаат зголемување на телесната тежина.

Покрај тоа, постојат низа надворешни влијанија кои поттикнуваат појава на вишок тежина. Во овој случај, сопственикот или кучето со кое е погрешно постапувано, главно се одговорни за проблеми со телесната тежина.

Честопати недостасува време и со тоа кучињата можат да вежбаат доволно. Погрешните навики во исхраната или погрешната loveубов кон вашето куче што доведува до тоа да биде „наградено“ со висококалорични задоволства се некои од типичните причини за вишокот тежина кај кучињата.

Недостаток на вежбање е една од типичните причини за вишок тежина кај кучињата.

Како можете да препознаете дали вашето куче носи вишок тежина

Постојат многу раси на кучиња чијашто фигура често варира во зависност од расата. Оттука, воопшто не е лесно да се утврди на прв поглед дали кучето навистина има идеална тежина.

Како и да е, грубото правило помага навремено да се препознае вишокот тежина на кучето: допирање на неговите ребра. Ако малку можете да ги почувствувате ребрата под абдоминалниот wallид кога нежно ги ставате рацете таму, вашето куче обично има нормална тежина. Меѓутоа, ако ребрата ги чувствувате слабо или воопшто не, кога странично вршите притисок врз градите на вашето куче, тоа мора да изгуби тежина.

Ако можете да ги видите ребрата со голо око, вашето куче има слаба тежина. Во овој случај, исто така, треба да побарате совет од вашиот ветеринар.

Здраво слабеење – но како?

Откако ќе препознаете дека вашето куче има прекумерна тежина, веќе сте го направиле првиот чекор кон борба против вишокот килограми. Разговорот со вашиот ветеринар е втор чекор. Заедно можете да ги разјасните причините за дебелината, како и да смислите план за слабеење на вашето куче.

Не ги намалувајте големините на порциите

Со сериозно намалување на големината на порциите, вие не само што ги намалувате калориите, туку и важните витамини и минерали. Ова за возврат може да доведе до симптоми на недостаток на вашето куче.

Покрај тоа, вашето куче одеднаш нема да биде помалку гладно. Ова значи дека ќе почне да моли и неговите молежни очи ќе ви отежнат да останете цврсти и да избегнувате лекување.

Доволно вежбање е клучно за слабеењето на вашето куче. Обуката за агилност е една опција.

Важноста на вежбањето во справувањето со вишокот тежина кај кучињата

Оттука, за слабеење треба да ја избегнувате вообичаената храна за кучиња и постепено да го навикнувате вашето куче на специјална диетална храна. Сепак, единствената промена на храната не може да го донесе посакуваниот успех.

Покрај тоа, мора да бидете сигурни дека вашето куче вежба доволно. Многу тренинг, спорт и игра не помага само да се потисне чувството на глад, туку и зголемена потрошувачка на енергија. Вишокот маснотии ќе се распадне и односот меѓу човекот и кучето ќе се зајакне со заеднички активности.

Слабеењето на вашето куче не влијае само позитивно на неговото здравје, туку и на уживањето во животот и на односите меѓу себе. Во оваа смисла, среќа со слабеење!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *