Витамини за кучиња

Витамини се група на соединенија кои се неопходни за одржување на вашето куче во форма и здраво. Тие не можат да бидат произведени во доволни количини од телото и затоа мора да се внесат преку диета и затоа што не се чуваат многу ефикасно, важен е дневниот внес. Во моментов има 13 познати витамини, од кои секоја има клучна улога во здравјето на вашето куче:

  • Витамин А: Неопходен за вид, раст, имунолошка функција, развој на фетус, здрава кожа и палто.
  • Витамини од групата Б (x8): Примарно се вклучени во метаболизирање или добивање енергија од храната што ја јадете.
  • Витамин Ц: Од витално значење за стабилен имунолошки систем.
  • Витамин Д: Важно е за време на развојот на скелетот, рамнотежа на фосфор, неопходна за апсорпција на калциум во цревата.
  • Витамин Е: Одбрана од оксидативно оштетување.
  • Витамин К: Вклучен е во развој на коски и згрутчување на крвта.

Витамините станаа сè тема за кученските нутриционисти од доцниот период, бидејќи многу методи за производство на храна за кучиња вклучуваат многу високи температури за кои се знае дека уништуваат витамини. Поради оваа причина, огромното мнозинство на производители сега додаваат синтетички витамини во нивната храна. Овие додатоци се многу подобри во преживувањето на процесот на готвење, но наидоа на критики од застапниците на природно хранење кои тврдат дека се нутриционистички инфериорни во однос на природните витамини. Поради оваа причина, некои производители на храна за кучиња започнаа да експериментираат со печење на пониска температура или дури и ладно цедење . Суровата замрзната храна , очигледно, не е зготвена и затоа држете се до многу повеќе од нивните природни хранливи материи и затоа обично не е потребно додаток на витамин.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *