Кога да се префрли кученце на храна за возрасни кучиња

Како општо правило, кучињата кои имаат помалку од една година се сметаат за кученца и важно е во текот на таа година да се хранат со храна за домашни миленици со формула за кученца. Но, ако имате кученце на возраст од скоро една година, дали знаете кога да преминете на храна за кучиња за возрасни? Ветеринар е секогаш добар извор. Но, можете да го измерите и најдоброто време за префрлување. Некои показатели за вистинското време да се променат од храна за кученца во храна за кучиња се: големината на кучето, расата и возраста.

Кога да смените храна на кученце со храна за возрасни кучиња 

Ако вашето кученце е мала или средна раса:

И малите и средните раси се сметаат за возрасни на возраст од околу една година, така што роденденот на вашето куче означува кога да се префрли од храна за кученца. Расите на играчки можат да бидат исклучок од ова. Некои се сметаат за возрасни на возраст од девет месеци. Тежината на кучето варира. Мали раси кученца се оние кои тежат помалку од 9.5 килиграми во полна зрелост. Кученцата од средна раса тежат помеѓу зрелоста од 9.5-22 килограми.

Ако вашето кученце е голема или огромна раса:

Треба да се префрлите на храна за кучиња за возрасни кога вашето кученце е старо од 18 месеци до 24 месеци. На големите или џиновските раси им треба малку повеќе време за да достигнат зрелост, а многу од нив сè уште растат додека не наполнат две години. Тежината на малите кутриња од голема или огромна раса варира во голема мера, па затоа не нуди толку добар увид за тоа кога да се премине од храна за кученца во храна за кучиња.

Бидејќи  зрелоста е тешко да се предвиди, можете да разговарате со одглeдувачницата, одгледувачот или спасувачките групи каде што сте го зeмалe вашето куче, како и да разговарате со ветеринар за да бидете сигурни кога да ја смените храна на кученцето на  храна за возрасни кучиња. 

Зошто да сe преминe од храна за кученца на храна за возрасни кучиња?

Кога вашето кученце расте, му требаат повеќе хранливи материи и калории отколку возрасно куче, поради што храната за кученца има поголемо ниво на протеини и маснотии за поддршка на растот, како и хранливи материи како DHA, омега масна киселина што се наоѓа во мајчиното млеко. Откако вашето кученце ќе достигне зрелост, не му требаат толку многу калории. Богата храна со кученца може брзо да доведе до прекумерно зголемување на телесната тежина кај возрасните кучиња, па затоа е важна транзицијата. Понекогаш сопствениците забележуваат зголемување на телесната тежина, а потоа прашуваат експерт кога да сменат кутре во храна за кучиња. Но, проактивниот пристап е подобар за здравјето на кутрето.  

Кога да преминете од храна за кученца во храна за кучиња и како?

Откако одлучивте дека е време да го префрлите вашето кученце во храна за кучиња за возрасни, време е да размислите како ќе продолжите со тоа. Треба да започнете полека. Префрлањето на вашето кученце на храна за возрасни треба да трае седум до десет дена, постепено зголемувајќи го односот на храна за возрасни и храна за кученца. Оваа статија ги истакнува спецификите за тоа како добро да се транзитира храната за кучиња за возрасни. 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *