Балансирана храна за кучиња према нивните потреби

Потребите на храна за кучиња може да варираат во зависност од многу фактори. Важно е да ги исполните специфичните енергетски потреби на вашето куче за да го одржите нивниот секојдневен животен стил. Некои фактори вклучуваат:

  • Раст
  • Репродукција (непроменета наспроти изменета)
  • Возрасни групи (млади, средни и постари)
  • Ниво на активност
  • Раса
  • Медицински и состојби на однесување

Голем дел од енергијата во исхраната доаѓа од мастите и протеините, а потоа од јаглехидратите. Енергетската содржина на диетата го одредува квалитетот на храната и колку храна треба да се консумира на дневна основа. Исхраната треба да ги задоволува дневните енергетски потреби на индивидуалните потреби на вашето куче. Сите хранливи материи треба да бидат избалансирани за да се осигура дека тие се апсорбираат правилно од телото и соодветно се користат за секој телесен систем. Ако исхраната не обезбедува доволно енергија, гастроинтестиналниот тракт на вашето куче физички нема да може да консумира доволно од таа диета и нема да може да ги добие потребните хранливи материи. На пример, кучињата кои јадат диета која е богата со енергија ќе јадат помала количина. Важно е во овој случај да се осигура дека процентот на други есенцијални хранливи материи е доволно висок за да го задоволи помалиот потрошен волумен. Единствениот начин да се утврди дали диетата има доволно енергија е да се подложи на студија за хранење за да се осигура дека состојките се доволни за одржување на здрав секојдневен живот.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *