Кaко треба да се хранат кучки за време на бременост и доење

За време на бременост и доење, кученцата во развој ги добиваат сите свои хранливи материи од мајката. Правилната храна за кучиња на мајката е неопходна, не само за нејзино одржување здраво, туку и за да се осигура дека кученцата имаат најдобар можен почеток во животот. Во текот на првите 6 недели од бременоста, кученцата остануваат прилично мали и не поставуваат премногу барања на нивната мајка, така што нејзината нормална исхрана обично ќе биде доволна.

6-та недела од бременоста до раѓање на кученцата

Во текот на последната третина од бременоста (6 – 9 недели) кученцата растат многу брзо, приближно двојно по големина секоја недела. Ова поставува огромни барања за мајката, а нејзината диета ќе треба да се зајакне за да се компензира. Иако дополнителна храна би ја завршила работата, капацитетот на желудникот на мајката значително ќе се намали поради присуството на кученцата, па затоа е многу подобро да продолжите да ја храните истата количина, но да преминете на храна со поголема енергија. Некои компании произведуваат специфична храна за трудници и доилки, но секоја храна за кученца или диета со висока енергија би била исто толку ефикасна. Бидејќи нејзиниот волумен на стомак продолжува да се намалува, честопати е паметно да се храни мајката со неколку, помали оброци на ден во последните 1-2 недели од бременоста (наместо со еден или два поголеми оброка).

Од раѓање до одвикнување на кученцата да цицаат

После раѓањето, мајката продолжува да обезбедува сè што им е потребно на кученцата за раст и развој преку своето млеко, а нејзините потреби во исхраната ќе продолжат да растат. Продолжете да ја храните храната со висока енергија и започнете да ја зголемувате количината што се храни како што е прикажано подолу, по можност со понуда на повеќе оброци секој ден отколку поголеми оброци.

Недела 1: Нахранете до 150% од вообичаената дневна количина.

Недела 2: Нахранете до 200% од вообичаената дневна количина.

Недела 3 до одвикнување: Нахранете до 300% од вообичаената дневна количина.

Овој водич е многу приближен и можеби ќе треба да се прилагоди. На пример, на мајка која дои само едно или две кученца ќе треба помалку отколку што е предложено погоре, а на мајките со многу големи легло (над 6 кутриња) можеби ќе им треба повеќе.

Предлог храни за кучки кои дојат кутриња и мали кутриња на линкот клик ТУКА

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *