Храна за кучиња со месо од послаб квалитет, како се препознава

Месото е најважната состојка во храната за кучиња што треба да ја барате на етикетата од производот. Тоа е затоа што протеинот што се наоѓа во месото е единствен. Значи, за разлика од повеќето извори на протеини од растително потекло, месото природно ги содржи сите десет есенцијални амино киселини – хранливи материи без кои кучињата не можат да живеат. Уште повеќе, протеинот на база на месо е полесен за варење на кучињата.

Листа на состојки во храна за кучиња

Етикетите на храна за кучиња може да бидат тешки за разбирање. Нивните списоци со состојки се преполни со криптични имиња – имиња кои можат да го прикријат вистинскиот идентитет на самото месо. Додека скенирате етикета, не е невообичаено да наидете на нејасни имиња како што се месни оброци, дигестија од животни и нуспроизводи од живина. Некои состојки од месото се со добар квалитет – но други може да бидат сомнителни. Еве три едноставни совети кои можат да ви помогнат да ја препознаете храната за кучиња направена со инфериорни состојки од месо.

Направена храна со нуспроизводи од месо

Ајде да ги погледнеме дефинициите на индустријата за храна за кучиња за неколку состојки од месни нуспроизводи. Месни нуспроизводи се… „нережаните, чисти делови, освен месото, добиени од заклани цицачи. Вклучува, но не е ограничено на белите дробови, слезината, бубрезите, мозокот, црниот дроб, крвта, коските, делумно обезмастеното масно ткиво со ниска температура и желудникот и цревата ослободени од нивната содржина. Ајде да претпоставиме и поширока дефиниција за „месо“ отколку само мускулите на цицачите. Значи, еве го официјалниот опис на индустријата за нуспроизводи од живина: Нуспроизводи од живина се… „неизвадени чисти делови од трупови на заклана живина како што се глави, стапала, внатрешни органи, без фекални содржини и туѓи материи, освен во такви количини во трагови што неизбежно може да се појават во добрата фабричка практика“.

Месните нуспроизводи се едноставно отпад од кланица. Тие се она што остана од заклано животно откако ќе се отстранат сите исекотини на пругастите мускули. Значи, со исклучок на влакната, роговите, забите и шепите, тие можат да вклучуваат речиси секој друг дел од животното. Се разбира, животинските нуспроизводи можат да обезбедат задоволителна исхрана. Сепак, нуспроизводите се значително поевтини. Затоа, бидете сигурни дека не плаќате премногу за храната на вашето куче.

Генерички месни состојки во храна за кучиња

Така, наместо да наведете специфичен извор на протеини – како говедско, пилешко или лово – генеричките состојки ги прикриваат важните детали со зборови како… – Животно – Месо Еве зошто е тоа важно… Особено кога се користи за правење преработени оброци, месото законски може да потекнува од речиси секој цицач. Значи, за разлика од „говедскиот оброк“ кој мора да потекнува од говедско месо, генеричкиот „месен оброк“ може легално да се направи од… – Лешеви најдени на пат – Еутанизирани мачки и кучиња

– Умираат, заболени или инвалиди на фарма

– Мртви животни од зоолошката градина

Сите состојки мора да бидат наведени во опаѓачки редослед според нивната тежина пред обработката. Ако барате подобра вредност кога купувате храна за кучиња, имајте ги на ум следните три совети:

– Дајте поголема вредност на храната за кучиња која не содржи нуспроизводи од месо

– Избегнувајте храна за кучиња направена со генерички животински протеини

– Прочитајте ја храната за кучиња со висококвалитетно месо блиску до врвот на листата на состојки

Секогаш кога ќе наидете на кучешка храна што прекршува едно од овие едноставни правила, можеби ќе сакате да побарате подобар производ на друго место.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *