Ризични болести за кучиња кои се чуваат во социјални услови

Следен е списокот на најчестите болести на кои вашето куче(а) може да биде изложено на собир на кучиња. Може да има специфични ризици во вашата област кои не се наведени. За повеќе информации за одредени болести во вашата област, консултирајте се со вашиот ветеринар. Луѓето исто така може да шират некои болести (како што се краста, рингворм, кучешка кашлица и кучешки грип) од куче на куче преку заеднички четки, јаки, постелнина итн. или со галење или ракување со заразено куче пред да се галат или да душкаат со друго куче.

Кучешка тенија

Кучешката тенија (Echinococcus) е паразит кој се размножува во тенкото црево на кучињата. Преку изметот на заразеното куче многубројни цисти се исфрлаат во околната средина. На тој начин доаѓа до загадување на околината, водата, тревата и земјоделското земјиште. Човекот може да ги внесе овие цисти во својот организам ако конзумира неизмиен зеленчук или овошје загадени со кучешка тенија. Ова се однесува на растенијата кои растат непосредно на почвата-марула, спанаќ, јагоди. Заразеното куче со својот јазик може да ги пренесе цистите на своето крзно и најмногу во пределот околу устата. Во случај човекот да дојде во контакт со цистите преку милување на заразеното куче, постои реална опасност да ги внесе во својот организам, ако конзумира храна, а пред тоа не ги измил рацете.

Цистите секогаш се внесуваат преку устата. Во желудникот под дејство на киселината се разложува нивната обвивка и понатаму преку крвотокот се локализираат во некој од следните органи:

1.) Црн дроб – е најчеста локализација-75% од вкупниот број случаи
2.) Бели дробови – 15% од вкупниот број случаи
3.) Кај останатите сличаи, цистите се локализирани во мозок, слезена,бубрег.
Многу ретко, но познати се случаи на ехинококова циста во коски и око.

Клинички знаци:

Ехинококовите цисти растат бавно и потребно е подолг временски период од моментот на заразување до манифестацијата на симптомите.

Првиот стадиум на болеста е без симптоми т.н. асимптоматски стадиум. Пациентот не чувствува никакви тешкотии. Овој стадиум може да трае релативно долго, имајќи во предвид дека некогаш се потребни 5-6 години за цистата да достигне пречник од 5см.

Вториот стадиум почнува во периодот кога цистата достигнала големина со која прави притисок на околните органи и структури. Првиот симптом кој се јавува е тапа болка во стомакот, на десната страна, во пределот на црниот дроб. Може да се јави мачнина, повраќање, жолтица.

Третиот стадиум е стадиум на компликации од ехинококова циста. Кај црнодробната циста најчеста компликација е прскање на цистата и излевање на нејзината содржина во жолчните канали или во стомачната празнина, пратени со многу силна болка. Кај 30-40% од пациентите се јавува многу силна алергиска реакција т.н. анафилактичен шок, со опасност по животот на пациентот. Кај белодробната локализација, компликациите се чувство на тешко дишење, гушење, искашлување на содржина од цистата (искашлување на течност со солен вкус), некогаш и делови од обвивката на цистата.
Дијагностицирање

За дијагностицирање на црнодробната циста, ехо(ултразвук) дава информации за големината, бројот и локализацијата на цистата. Комјутеризирана томографија исто така е метод на избор. Во случај, во ѕидот на цистата да има наталожен калциум, цистата може да се забележи и на рентгенска снимка. Позитивни се и некои од алергиските реакции.

Кучешки грип

Кучешкиот грип е предизвикан од вирусот на кучешки инфлуенца. Тоа е релативно нова болест кај кучињата. Бидејќи повеќето кучиња не биле изложени на вирусот, нивниот имунолошки систем не е во состојба целосно да одговори на вирусот и многу од нив ќе се заразат кога ќе бидат изложени. Кучешкиот грип се шири преку респираторни секрети, контаминирани предмети (вклучувајќи површини, чинии, јаки и каишки). Вирусот може да преживее до 48 часа на површини, до 24 часа на облека и до 12 часа на рацете на луѓето. Кучињата може да го исфрлат вирусот уште пред да покажат знаци на болест, што значи дека очигледно здравото куче сè уште може да зарази други кучиња. Кучињата заболени од кучешки грип развиваат кашлање, треска и заматен нос, што се истите знаци забележани кога кучето има кашлица во одгледувачницата. Постои вакцина за кучешки грип, но во овој момент не се препорачува за секое куче. Консултирајте се со вашиот ветеринар за да одредите дали вакцината против кучешки грип се препорачува за вашето куче.

Кучешки парвовирус („парво“)

Парво е предизвикан од кучешкиот парвовирус тип 2. Вирусот е многу заразен и го напаѓа гастроинтестиналниот систем, предизвикувајќи треска, повраќање и тешка, често крвава, дијареа. Се шири со директен контакт помеѓу кучињата, како и со контаминирана столица, површини, чинии, јаки, каишки, опрема и раце и облека на луѓето. Може да преживее и во почвата со години, што го прави вирусот тешко да се убие. Лекувањето на парво може да биде многу скапо и многу кучиња умираат од парво и покрај интензивниот третман. За среќа, постои вакцина за парво. Се смета за „основна“ вакцина и се препорачува за секое куче.

Надворешни паразити (крлежи, болви и краста)

Надворешните паразити, како што се крлежите, болвите и краста, се прилично чести проблеми со кучињата. Крлежите од околината, болвите од другите кучиња и околината и краста од другите кучиња претставуваат ризици при собирањето на кучињата. Крлежите можат да пренесат болести (видете ги болестите што се пренесуваат преку крлежи подолу). Болвите можат да пренесат некои видови на тенија, како и некои болести, а може да завршат и да го нападнат вашиот дом и двор доколку автостоп се упатат кон вашето куче(а). Постојат многу одобрени производи достапни за ефикасно спречување и лекување на надворешни паразити на кучињата. Консултирајте се со вашиот ветеринар за најдобриот производ за вашето куче. Грините Cheyletiella предизвикуваат „првут при одење“ кај кучињата (чешање и ронлива кожа на трупот на кучето). Тие се шират од куче на куче со директен контакт и може да бараат поагресивен третман од болви.

Ѓубрива и пестициди

Некои ѓубрива и пестициди можат да бидат токсични за кучињата. Избегнувајте да му дозволите на вашето домашно милениче да оди, да трча, да игра или да шета во области кои неодамна биле третирани со ѓубрива или пестициди. Габични инфекции (бластомикоза, хистоплазмоза, криптококоза, кокцидиоидомикоза, итн.) Габичните организми во почвата можат да заразат кучиња кога јадат или шмркаат контаминирана почва. Кучињата може да се заразат и преку кожата, особено преку рана на кожата. Општо земено, габата го инфицира телото преку респираторниот тракт и предизвикува треска, кашлање, летаргија и знаци слични на грип или пневмонија. Ако се јаде, може да се појават дигестивни проблеми (на пр., болка, дијареа). Имуносупримирани кучиња (кучиња чиј имунолошки систем е ослабен поради болест или одредени лекови) имаат многу поголема веројатност да се заразат со овие габи и да развијат болест.

Срцеви црви

Срцевите црви се шират од комарци и можат да предизвикаат кашлање, летаргија, отежнато дишење, срцеви заболувања и смрт. За среќа, постојат многу одобрени производи за спречување на инфекција со срцеви црви. Консултирајте се со вашиот ветеринар за најдобриот производ за вашето куче.

Топлотен удар

Топлотниот удар е голем ризик за време на топло и топло време. Запомнете дека вашето куче секогаш носи бунда и обично е потопло од вас. Температурата што на човек му изгледа само малку топла може да биде прежешка за кучето. Додадете го на тоа фактот дека кучињата на собирите на кучиња често се активни и си играат, а топлината може да стане смртоносна за вашето куче. Никогаш не го оставајте вашето домашно милениче во автомобил во топли денови. Дури и 70°F ден може да биде премногу топол во автомобил. Расите со краток нос, како што се мопсовите, бостонските териери, боксерите, булдозите итн. се повеќе склони кон топлотен удар и проблеми со дишењето, бидејќи тие не задишуваат толку ефикасно како расите со нос со нормална должина. Знаците на топлотен удар вклучуваат прекумерно задишување и лигавење, вознемиреност, слабост, абнормална боја на непцата (потемно црвена или дури виолетова), колапс и смрт. Секое куче кое покажува знаци на топлотен удар треба веднаш да се однесе во засенчено место и да се олади со ладни, влажни крпи кои се исцедуваат и се натопуваат на секои неколку минути. Може да помогне и пуштањето ладна вода по телото на кучето и брзото бришење (така водата ја апсорбира топлината на кожата и веднаш се брише). Веднаш пренесете го кучето на ветеринар, бидејќи топлотниот удар може брзо да стане смртоносен.

Повреди

Секогаш кога се мешаат непознати кучиња и/или кучиња со различни темпераменти, постои ризик од конфликт и повреда. Раните од каснување треба веднаш да се проценат од ветеринар и треба да се направат напори да се утврди статусот на вакцинација против беснило на кучето кое каснува. Кучињата со прекумерна тежина и кучињата навикнати на повеќе седентарен начин на живот треба да се охрабруваат да станат поактивни, но прекумерната активност може да ги стави на ризик од повреда на зглобовите, коските или мускулите. Ако вашето куче е со прекумерна тежина и/или планирате да го зголемите нивото на неговата активност, консултирајте се со вашиот ветеринар за најдобриот план да го активирате вашето куче со најмал ризик од повреда.

Цревни паразити

Куче боксер пие езерска вода

Цревни паразити како што се кружни црви, анкилостоми, камшици и тенија несат јајца кои се пропуштаат во столицата на кучето и ги инфицираат другите кучиња кога јадат контаминирана почва, лижат загадено крзно или шепи или пијат вода заразена со столицата од кучињата. . Тенијата се шири кога кучињата јадат болви, вошки или глодари инфицирани со тенија. Овие црви може да предизвикаат неухранетост (бидејќи ги крадат хранливите материи додека храната се вари) и дијареа, а анкилостомата може да предизвика загуба на крв. Достапни се многу производи за лекување на црви и треба да се консултирате со нивниот ветеринар за соодветни производи за вашите миленици. Coccidia и Giardia се едноклеточни паразити кои ја оштетуваат слузницата на цревата. Кучињата може да се заразат со кокцидии со јадење заразена почва или лижење контаминирани шепи или крзно. Кученцата се изложени на најголем ризик од инфекција и болест.

Кучешка кашлица

Кучешка кашлица може да биде предизвикана од комбинација на вируси и бактерии. Тоа е многу заразно и вашето куче може да се зарази ако дојде во контакт со заразено куче. Кучињата со кашлица во одгледувачницата можеби не изгледаат болни во раните фази на болеста, но сепак можат да заразат други кучиња. Најчесто, кучињата со кашлица во одгледувачницата ќе имаат шмурлив нос и сува, хакерска кашлица. Постојат вакцини за одгледувачницата кашлица, но не сите кучиња треба да ја примат вакцината. Консултирајте се со вашиот ветеринар за тоа дали вакцината против кашлица (Bordetella) е соодветна за вашето куче или не.

Лептоспироза

Лептоспирозата е предизвикана од видови на бактеријата Лептоспира. Бактериите се излеваат во урината на заразените животни, а животните и луѓето обично се инфицираат со пиење загадена вода или доаѓање во контакт со загадена почва или храна. Кучињата инфицирани со Лептоспира може да развијат треска, мускулна слабост, повраќање, летаргија, абдоминална болка и откажување на бубрезите или црниот дроб. Постои вакцина за лептоспироза; консултирајте се со вашиот ветеринар за тоа дали вакцината е соодветна за вашето куче или не. Некои комбинирани вакцини против темпера кај кучињата вклучуваат вакцина против Лептоспира.

Беснило

Секој цицач е способен да се зарази со вирусот што предизвикува беснило. Повеќето паркови за кучиња и организирани собири на кучиња бараат доказ за вакцинација против беснило, но некои не. Беснилото е предизвикано од вирусот на беснило и е 100% фатално кај животните штом ќе почнат да покажуваат знаци на болест. Вирусот се шири со плунка, или со каснување од заразено животно или со плунка што ја контаминира раната на кожата. Дополнително, секој контакт со дивиот свет (вклучувајќи ги и лилјаците) може да внесе ризик од инфекција со беснило. Ракуните, сканките и другите диви животни можат да го носат вирусот на беснило и може да бидат присутни во областите каде што се собираат кучињата. За среќа, инфекцијата со беснило може да се спречи со вакцинација. Многу локални и државни власти бараат редовна вакцинација против беснило кај кучињата.

Регионални ризици од дивиот свет и диви животни

Мешањето на дивиот свет со кучиња може да го зголеми ризикот од болести, како што се беснило и чума, како и ризикот од повреда. Во некои области на САД, кучињата од преријата често ги напаѓаат парковите за кучиња. Кучињата од прерии носат болви кои можат да ги носат бактериите што предизвикуваат чума. Сканки, ракуни, лисици, диви мачки и свињи и други диви животни, исто така, можат да носат беснило и други болести кои можат да ги заразат кучињата. Дивите кучиња претставуваат ризик од болести и повреди.

Рингворм

Иако неговото име сугерира дека е црв, рингвормот всушност се должи на габична инфекција на кожата. Може да се пренесе преку контакт со заразено куче, неговата постелнина или нешто што дошло во контакт со заразеното куче. Габата може да преживее и во почвата. Рингвормот го добил своето име затоа што често предизвикува кружни дамки на губење на косата. Некои кучиња прекумерно ќе ги гребат областите, додека други можеби нема да чешаат. Многу кучиња ќе закрепнат без третман, но тие често се лекуваат за да се спречат да ја шират инфекцијата на други кучиња или на луѓе.

Болести кои се пренесуваат преку крлежи (хемобартонелоза, бабезиоза, ерлихиоза, рикецијални заболувања како Лајмска болест и други)

Различни болести кои можат да заразат кучиња се шират со крлежи, вклучувајќи ја Лајмската болест и многу други. Некои болести се почести во одредени области на САД. Овие болести може да предизвикаат анемија (загуба на крв), куцање, слабост, летаргија, откажување на органите, па дури и смрт. Најдобар начин за спречување на овие болести е да се спречи каснување од крлеж. Достапни се многу производи кои ги намалуваат каснувањата од крлежи и ги убиваат крлежите на кучињата; консултирајте се со вашиот ветеринар за најдобриот производ за вашето куче. Проверете го вашето куче за крлежи по секое собирање на кучиња надвор и отстранете ги крлежите што е можно поскоро.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *