Важноста на aнималниот протеин во храната за кучиња

На кучињата им треба протеин

Протеинот има многу функции во телото, но е најпознат по снабдувањето со аминокиселини за формирање коса, кожа, нокти, мускули, тетиви, лигаменти и ‘рскавица. Протеините исто така играат главна улога во производството на хормони и ензими. Протеинот во храната за кучиња може да се снабдува од животински извори, растителни извори или комбинација од двете. Вообичаени извори на протеини врз основа на животни кои се користат во храната за миленичиња вклучуваат пилешко, јагнешко, рибино брашно и говедско месо. Заеднички растителни извори на протеини кои се користат во храната за миленичиња вклучуваат оброк од пченка-глутен и оброк од соја.

Зошто кучињата треба да се хранат со храна за кучиња базирана на анимални протеини

И покрај тоа што често се хранат со диета од растителна основа, кучињата не се тревојади. Тие се сештојади: животни кои јадат храна од животинско и растително потекло.

Структурата на телото на домашните кучиња – идеална за јадење животинско месо – е слична на структурата на нивните месојадни предци и роднини, волкот, којотот, лисицата и чакалот. Домашните кучиња поседуваат зголемени телесни заби, кои се ефикасни за држење плен и по кои се именуваат месојадите. Гастроинтестиналниот тракт е едноставен и нема капацитет да вари големи количини растителни производи. Покрај тоа, високо квалитетни протеини од животинско потекло ги содржат сите неопходни аминокиселини кои им се потребни на кучињата, додека некои растителни протеини може да имаат недостаток на некои есенцијални аминокиселини. Значи, иако кучињата може да се класифицираат како сештојади, тие најдобро се хранат како месојади.

Возрасни и постари кучиња се хранеле со диети со различна количина на протеини од оброк од пилешко и пченка-глутен, а бил анализиран и нивниот состав на телото (мускули наспроти масно ткиво). Покрај тоа, беа измерени нивоата на клучни протеини во крвта и мускулите. Во споредба со кучињата кои се хранат со диета со 100% пилешки протеини, кучињата кои се хранат со диети со намалување на процент на пилешко и зголемување на процент на оброк од пченка-глутен придонесува за следново:

  • Намалено мускулно ткиво
  • Зголемена телесна маст
  • Намалени нивоа на крвни протеини рутински користени како маркери со супериорен нутриционистички статус

Ова е независно од вкупното ниво на протеини во исхраната (12% или 28%), кое исто така е испитано во секоја од четирите тест групи.

Како што стареат кучињата, така се намалува составот на телото и специфичните мускулни протеини. Затоа, друга студија ги разгледува разликите помеѓу хранењето постари кучиња со диета базирана на пилешко пилешко 32%, диета со оброци од пилешко месо и пченка-глутен од 32% протеин или 16% диета базирана на протеин од пилешко. Сениор кучиња кои се хранат со 32% пилешки протеини, диета базирана на пилешко месо, имаат подобро тело и мускулна маса, идентичен со оној кај здравите возрасни кучиња.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *