Проблем со дигестија кај кучињата

Кога дијареата го отежнува животот

Дигестивните нарушувања се проблем кој редовно се појавува – а притоа е прилично непријатен. Може да има многу различни причини за дијареа. Лошата храна за кучиња , болестите на органите и инфекциите предизвикани од цревни паразити или алергии мора да се сметаат за можни причини за проблеми со варењето. Првично, ветеринарот ќе ги третира со конвенционални средства, што генерално ќе направи „нормалната“ дијареа брзо да исчезне. Работите се комплицираат кога станува збор за проблеми кои редовно се појавуваат, и во тој случај треба внимателно да се погледнат причините.

Вистинската храна за кучиња со дигестивен проблем

Првото важно прашање во вакви случаи се однесува на исхраната. Колку е почувствителен дигестивниот систем, толку е поважно на засегнатите кучиња да им се понуди особено висококвалитетна и лесно сварлива храна. Високо сварливите бисквити или целосната храна базирана на фини слоеви снегулки се особено погодни за чувствителни кучиња. Во секој случај, корисно е да се подели дневниот внес на храна на неколку мали порции и да се остави да набабри во вода на температура од околу 50°C пред да ја послужите. Ова оптимално ги олеснува органите.

Потребна количина на храна

Доколку симптомите не исчезнат по оваа мерка, треба да го проверите видот и количината на храната. Кученцата и кучињата кои особено се занимаваат со спорт честопати се хранат премногу со храна која е премногу обилна. Индикациите за порциите храна на пакувањето се чисто теоретски. Не е невообичаено проблемите да престанат ако експериментирате со намалување на количината на храна или нудејќи ја онаа што е помалку изобилна. Доколку сте пронашле вид на храна која вашето куче ја толерира, треба да се обидете да не отстапувате од неа доколку е можно. Ако менувањето на храната е неизбежно, треба многу бавно да се префрлите на новата храна, оставајќи околу 10 дена за тоа.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *