Соргум во храна за миленици

Соргумот е житна трева која потекнува од Африка, а првиот доказ за житото е пронајден при археолошко ископување на границата со Египет, датирано од 8.000 г.п.н.е. На крајот се прошири во Индија, Кина, Австралија и Америка, каде Бен Франклин пишуваше за соргум во 1757 година. Како диетално жито, соргумот служи како одличен извор на јаглени хидрати (и енергија). Покрај тоа :

  • Содржи протеини, важни за градење здрави коски и мускули
  • Докажано е дека има понизок гликемиски индекс од оризот, што значи дека полека ослободува глукоза во крвотокот, што може да биде корисно за домашни миленици со дијабетес
  • Богат е со есенцијални омега масни киселини, кои можат да имаат антиоксидантни ефекти
  • Содржи ниацин и тиамин, Б-витамини кои му помагаат на телото да ги апсорбира хранливите материи
  • Вклучува минерали како што се фосфор, магнезиум, бакар, калциум, цинк и калиум

Луѓето дури откриваат дека вкусот на орев од сорго нуди одлична алтернатива за оризот и киноата во нивните оброци. Без глутен е, па дури и оние со целијачна болест се вари лесно. Иако е сеуште рано, соргумот добива наклоност и повеќе нутриционисти наоѓаат место за тоа и во исхраната кај миленичињата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *